Queen Conch

Download PDF

Conch burgare, Conch sallad, cracked Conch, Conch fritters… Den här snäckan är för många en läckerbit och serveras på lokala restauranger och gatukök på Bahamas. (uttalas ungefär Kångk)

Snäckan lever i grunda vatten runt hela Bahamas men är i stort behov av skyddande lagar för att beståndet ska kunna säkras. Problemet för beståndet, är att det är mycket lätt att fiska Conch. Det är i stort sett bara att simma ner och ta upp den. Ibland är det så grunt att man inte ens behöver simma. Lagen säger att man som utländsk registrerad båt inte får fiska Conch överhuvudtaget och lokala fiskare måste se till att snäckan är minst 20 cm för att det ska vara lagligt att ta den. Tar man små Conch så har inte snäckan hunnit att fortplanta sig och man gör sig skyldig till att äventyra det framtida beståndet. Man får inte heller dyka med tuber för att hämta dem och inte fiska fler än 10 per person och dag.

Jag äter inte Conch alls och det är av tre anledningar. 1) Jag vill inte bidra till ett ännu sämre bestånd. 2) Den har ett gulligt öga som tittar så bedjande på mig när jag kommer och simmar “ät inte upp mig, snälla” 3) Jag tycker inte om smaken!

Men om man nu mot förmodan vill äta upp en gullig snäcka med ett vädjande öga så måste man slå hål på snäckan nära spiralen (se bilden ovan) och sedan peta ut hela snäck-djuret med en kniv eller annat vasst föremål. Det är omöjligt att dra ut snäckan ifrån öppningen. Själva skalet används som dekoration i trädgårdar och på trappsteg och det finns också en metod att blåsa i snäckan så det formas ett slags ljud. Det går ofta att få gratis Conch-skal om man frågar på lokala restauranger.

Länk till Fiske-regler på Bahamas hittar du här.

This entry was posted in Bahamas - lite fakta och ganska mycket åsikter. Bookmark the permalink.

3 Responses to Queen Conch

  1. SoF says:

    Så fin!
    Gissar på att det där ögat skulle få även mig att avstå. 🙂

    Varma o idag soliga hälsningar!

  2. Pingback: Snäckor i bagaget | Bahamasblogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*