Fototriss del 115: En resa

Download PDF

Nu är det fototävling hos Fototriss och temat är en resa.

När jag var 14 år så dagdrömde jag om en resa till barfotalandet Maldiverna. Allt jag såg i min längtan var kristallklara stränder, turkost vatten och vajande kokospalmer. Jag längtade och klippte ut bilder ur resekataloger och klistrade in i min skolkalender. Hela kalendern blev full av underbara stränder. På tråkiga lektioner i skolan så dök jag in i bilderna i min kalender och låtsades vara där. Ungefär så här såg mina drömmars resemål ut.

Vad jag inte visste då var att havet agerar som världens största researrangör världen över. Vem åker på dessa resor? Inte vem, utan vad!

Skräp! Skräp reser på våra hav. Massor med skräp. Tonvis med skräp. Skräp som dödar massor av fåglar, sköldpaddor, delfiner, fiskar m.m. Skräpet reser oändliga sträckor på haven innan det så småningom fastnar på något rev, i någon fågels mage eller på en strand. Jag har hittat en tv-apparat på stranden med europeisk kontakt, jag har hittat plastdunkar med portugisisk text. Skräpet reser och reser. Helt gratis. Planeten betalar priset.

Det skräp som antagligen gör minst skada är glas. Glaset sjunker till botten och genomgår sin resa på botten av havet till skillnad ifrån plast som flyter på ytan. Glaset slipas och formas. Av sand har glaset ursprungligen skapats och ironiskt nog kanske hamnar på en sandstrand som slutdestination.

Avslutningsvis kan jag säga att mina drömmar om Maldiverna besannades och jag fick förmånen att jobba på en dykskola på en liten ö som heter Kuredu. Där stannade jag i två år. Nu vet jag att verklighetens vita, fina stränder bara existerar där det finns någon som städar. Överlevarexperten Bear Grylls i programmet Man vs Wild, säger att det inte finns en öde strand i hela världen som är fri ifrån skräp.

Låt oss komma ihåg att om våra drömmar om den vita, lena stranden ska kunna besannas, så måste vi behandla vår planet väl. Vi kan börja med att inte slänga skräp omkring oss, och ta upp det skräp som någon annan har slängt. Det skräpet kan, om det inte plockas upp, så småningom resa med havet och skräpa ner just din paradisstrand.

Alla ovanstående bilder är tagna på Abaco, Bahamas.

Vinsten i fototävlingen kommer ifrån Solresor och jag skulle väldigt gärna åka på rundresa till Costa Rica. Jag och min goda vän Victoria skulle för längesedan åka till Costa Rica för att jobba som volontärer i regnskogen. Resan blev aldrig av men drömmen att få uppleva Costa Ricas natur finns fortfarande kvar.

This entry was posted in Miljö och hälsa, Strandliv. Bookmark the permalink.

9 Responses to Fototriss del 115: En resa

 1. Mia says:

  Vilken fin och tänkvärd triss. Gillar den starkt.

 2. Victoria says:

  One day my friend sitter vi där i djungeln och kollar på apor. Puss

 3. Carola says:

  Mia, tack ska du ha!

  Victoria, en dag, en dag… om vi så ska svinga oss i lianer dit.
  🙂 Kram.

 4. Härligt Carola.
  Jag plockar dessa “seaglass” på stranden här, har dem i blomkrukor.
  Visst ser det ut som du beskriver det, och det är inte bara turister. Stranden längs med vår Malecon – strandpromenaden – är soptunna för lokalbefolkningen. Här finns skor, strykbrädor, glas, flaskor, muggar, döda hundar, trasiga dockor ….allt du kan tänka dig…

  • Carola says:

   Det är synd att det är så. Här har nog lokalbefolkningen bättrat sig lite tror jag, iallafall på turistorterna. Många börjar inse att om turisterna ska komma tillbaka så måste man skärpa sig. Problemet är att det mesta skräpet kommer utifrån havs och det är en oändlig kamp att hålla rent längs stränderna.

 5. Åh vad fint (bortsett från skräpet då). Tänkvärt och viktigt!

 6. Tina says:

  Mycket tänkvärt och en bra triss 🙂

 7. Men vilken triss.
  Där får du nog oss alla att fundera lite och länge.
  När jag läste blev jag faktiskt rörd över dina ord och över vad vi gör med våra hav.

  Du blir nog min favorit på trissen.
  Ha d gott.

 8. Carola says:

  Tack för trevliga kommentarer 🙂

  Till Rantamor,
  Tack ska du ha! Jag hoppades att jag skulle kunna få någon att börja fundera lite extra. Vi har fantastisk miljö här på Bahamas. Men jag skäms ibland när jag, en riktigt blåsig dag träffar nya turister på stranden och en massa nytt skräp har blåst iland. Det här hade de inte väntat sig! Vi städar och städar och trots att det kommer mer bråte hela tiden så ger vi inte upp! Det är bara det att man känner sig så ensam ibland. Om vi är så många som skräpar ner skulle vi kunna vara lika många som städar upp. Jag hoppas på det bästa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*