Farligt beslut

Download PDF

Att bada i havet kan vara en helt underbar upplevelse en dag och en ren mardröm nästa dag. Finns det vågor där man ska bada så bör man veta att vågorna alltid ser fem gånger mindre ut ifrån stranden. Det är alltid mycket starkare än vad det ser ut. Tror man att det ser lite farligt ut, ja då är det farligt så då är det bättre att stanna på stranden. En våg skapar enorma krafter som ibland är omöjliga att försöka möta. En värdefull kunskap är att en stor våg är lättare att undkomma under vattnet än över. Titta på surfare som simmar ut till vågorna. Kommer det en jättevåg så dyker de under.

Idag var det en sådan dag då jag aldrig skulle ens fundera på att ge mig ut. Det har varit mycket blåsigt i några dagar och vågorna kastar sig in mot stranden i stora vita massor.

Svärmor och jag tog golfbilen, glada i hågen, för att leta seaglass på en strand lite längre bort. Vi kommer fram och det står tre bilar parkerade vid stranden.

Vad försigår? Trafikstockning? Vi fattar inget och muttrar över att vi måste parkera golfbilen på huvudvägen.

Vi träffar på makens chef står och pratar i telefon och ser mycket allvarlig ut. Vi får snart reda på att en man och en kvinna har undkommit drunkning med nöd och näppe. Paret bestämde sig för att ge sig ut och simma i vågorna! Helt galet.

De insåg snart att hela grejen var ett misstag för de kunde inte ta sig tillbaka till stranden i vatten-massorna. Paniken tog över och de insåg att det gällde liv eller död. Mannen försökte få hjälp av kvinnan som var fysiskt starkare, men kvinnan kunde knappt rädda sig själv. Kvinnan lyckades tillslut ta sig in till stranden och ringa efter hjälp. När hjälpen kom så hade även mannen tagit sig upp men hade säkerligen dragit in vatten i lungorna. Starka bröstsmärtor och svårighet att andas. Han kan varken stå eller prata. Ögonen var röd-sprängda. Han var vid medvetande och andades och kunde ställa sig upp med stor möda.

Vad ska man göra då?

Det är viktigt att inse att det här är en mycket allvarlig situation och personen ifråga måste till läkare omgående. Läs mer om sekundär drunkning och torrdrunkning.

Mannen och kvinnan fick hjälp att komma till läkare och vi hoppas att de båda mår bra snart.

Stranden blev öde igen efter att de hade åkt och vågorna rullar på som om ingenting har hänt.

This entry was posted in Strandliv, Surviving paradise. Bookmark the permalink.

2 Responses to Farligt beslut

  1. Monica Pizanias says:

    Det du beskriver känner jag igen från våra campingsomrar i Lagouvardos vid västra Peleponnesos. För det mesta var vågorna trevliga och vänliga. Efter stormar var det kraftig dyning i flera dar, och för okunniga såg det härligt ut. Men vattnet drog obönhörligen badaren utåt och man fick inte det minsta fotfäste på sandbottnen. Under de 15 år vi var där drog vi i land sextio personer eller mer, ibland med båten, ibland simmande med långa fenor , nån gång med ett rep med en träkloss i änden. Till och med jag, som inte är nån bra simmare, räddade en mamma med två barn ihop med en annan person. När vi varnade folk blev de sura…

  2. Carola says:

    Fy så otäckt, Monica! Men vilket sätt att bli arg när man vill varna! Oftast är det nog folk som inte har badat i havet speciellt mycket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*