Farliga djur och natur på Bahamas

Download PDF

Finns det farliga djur på Bahamas?

Här kommer en lista på farliga saker som man kan stöta på här hos oss på Bahamas. Håll i dig och dra gärna upp fötterna ifrån golvet ;).

Jag tycker att vi börjar med det som är vanligast:

1) Poison Wood. Tro det eller ej men det som jag är mest rädd för, efter alla dessa år på Bahamas, är faktiskt en växt. Den växer vilt överallt och kan ge semester-förstörande utslag som i värsta fall ger ärr. Att akta sig för växten är super-lätt eftersom växter inte kan gå, så följer man regeln att inte gå ute i bushen och gå emot växten så klarar man sig undan den här faran. Ska du ut och gå i bushen så måste du lära dig att känna igen Poison wood. Annars kan det gå så här.

2) Fire-ants. Det som jag eller barnen råkar ut för någon gång varje vecka är otrevliga myror som bits utav bara sjutton. Det bränner till på foten om man råkar ställa sig på deras bo som knappt syns, eftersom de bor i små gångar i marken. Oftast så bygger de bo i gräsmattor eller vid väggrenen. Man känner dem som sagt innan man ser dem då gäller det att borsta bort myran eller myrorna så snabbt som möjligt för den fortsätter att bitas på flera ställen om de sitter kvar på foten. Det börjar klia omgående och det blir ofta en liten blåsa eller ett bett som liknar ett myggbett. Bettet kommer klia mycket längre och ihärdigare än ett vanligt myggbett och försök att inte klia hål på bettet för dessa bett är mer benägna att bli infekterade. Själv har jag lärt mig den hårda vägen och fick dras med en hudinfektion i över 6 månader efter att jag hade kliat hål på ett sådant bett. Mitt bästa råd är att titta var man går och blir man biten kan man använda något som heter Neem-oil utblandat med lite hudkräm. Neem oil finns i nästan varenda affär om man reser till någon av öarna runt Abaco.

Här nedan ser du ett sådant myr-bo.

3) Cuban Tree Frog. Dessa grodor har jag sett flera gånger och de hoppar inte på en. Men man ska inte ta i dem eftersom de utsöndrar ett irriterande gift genom huden. Giftet ger utslag och är mycket irriterande för ögon. Men som sagt, denna fara är lätt att undvika: gosa inte med dem.

Bilden nedan har jag tagit utanför vår ytterdörr och hade jag vetat då att de var giftiga så hade jag nog aldrig tagit bilden. Jag slapp undan en giftig kyss och det var väl tur det.

Vi fortsätter med farligheter på land men observera att dessa är mycket mer ovanliga.

4) Black Widow. Svarta Änkan. En mycket fruktad spindel som sägs finnas här. Ett bett ifrån spindeln ger stark muskulär smärta, illamående och förlamning av diafragma vilket kan göra det svårt att andas. De flesta som blir bitna klarar sig bra men dödsfall kan inträffa hos små barn, äldre eller sjuka. Nu ska man inte ställa in en resa till Bahamas för att man tror att det kryllar av sådana här spindlar överallt för så är inte fallet. Under alla dessa år som jag har vistats på Bahamas på flera olika öar så har jag aldrig sett någon. Så sannolikheten att man ska stöta på en under någon veckas semester är, enligt mig, minimal.

5) Brown Recluse Spider. Denna spindel är lite mer vanlig, även om jag ännu inte har sett eller råkat ut för någon efter 6 år här. Den sägs kunna ge otrevliga sår och andra symtom. Ibland men inte alltid så syns ett mönster liknande en fiol på spindeln som är brun. Jag tycker själv att det är lite komiskt att en källa skrev att man kan säkrast identifiera spindeln med hjälp av att räkna ögonen på den. Den har nämligen sex ögon och inte åtta som andra spindlar! Jag tänker då inte leta upp någon för att titta på det, det kan jag lova. Och om jag nu ser någon så kommer jag inte att sätta dit ansiktet och börja räkna heller. Det som är bra med den här spindeln är att den inte är aggressiv utan den bits endast om den blir klämd mot huden. Alltså skydda dig genom att skaka på kläder som eventuellt har legat på golvet innan du sätter på dig dem. Klicka på länken ovan för att läsa mer.

6) Centipede.  Mycket otrevliga varelser och jag har sett en. De lever under stenar och grenar på marken och den jag såg krälade fram under en kruka som jag flyttade på i trädgården. De kan bli upp till 15-20 centimeter och ett bett svullnar och man får feber.

Om du är rädd nu så kan jag trösta dig med att det inte finns några giftiga ormar här. Bra va?

Under vattnet finns det lite fler faror att akta sig för men håller man sig till regeln att inte ta i något så klarar man sig undan med hälsan i behåll.

7) Skorpionfisken ser ut som en korall eller sten och den ligger still på revet och har gifttaggar på sin rygg. Trampar man på den så får man giftet i sig och det sägs göra oerhört ont. Första hjälpen är att blötlägga foten i så hett vatten som personen kan tåla utan att bränna sig. Värmen förstör giftet som är ett protein. Men undviker man att gå på revet så undviker man också denna fara.

Läs mer här.

Photo from uwphotochat. Click to visit.

8) Det finns också numera Lionfish som också har giftiga taggar, men inte heller de är normalt aggresiva och giftet är något svagare än hos skorpionfisken. Nedan ser du en Lionfish och de har invaderat våra korallrev till den grad att regeringen råder folk, som har möjlighet, att harpunera dem om de upptäcks. De ska normalt inte finnas i dessa vatten.

9.) Portugese Man o War. Detta är en brännmanet som man bör hålla utkik efter om man är ute och snorklar. Det är bra att skydda sig med en tröja, rashguard eller våtdräkt när man snorklar. De kommer i flest antal säsongsvis och kommer någon gång under våren om jag inte minns fel. Under ett par veckor finns det många av dessa maneter även uppspolade på stranden och de ser ut som en liten blå ballong. Ibland kan se se ut som ett blått stort tuggat tuggummi som har en bubbla i sig. Rör inte dessa även om de är döda på stranden. Första hjälpen är att hälla vinäger på området. Saltvatten går bra att spola av med initialt innan man har fått tag på vinäger. Men gnugga inte! Det orsakar mera skada. Läs mer om Portugese Man o War här.

10) Hajar! Hajar utgör ett så minimalt hot mot en vanlig badande turist att det finns tusen andra saker att vara rädd för innan du kommer att bli attackerad av en haj. Jag tar upp det ändå eftersom folk tror att det är det farligaste som finns i vattnet. Men har du lite haj-vett så kommer det inte att hända. Jag skulle själv vara uppäten flera gånger om om hajar verkligen var så farliga som folk tror. Jag har simmat på rev med 20 hajar omkring mig och jag har gjort kanalkorsningar under vatten och sett hajar som jagar mat i strömmnarna. Jag har sett en tigerhaj i vitögat och jag har aldrig ens blivit snuddat av ett angrepp.

Skulle du se en haj när du är ute och snorklar så stanna då upp och titta. Det är inte varje dag man ser en sådan vacker syn. Det finns dock tillfällen då man bör vara försiktig. När någon harpunerar fisk under vattnet så sprids fiskblod i vattnet och hajarna blir uppjagade av det. Observera att det är fiskblod det handlar om, inte männsikoblod, vilket hajarna är helt ointresserade av. Surfa inte under sen eftermiddag eller i skymning. En människa på en surfingbräda representerar en vision av något som en haj normalt äter och därför är det ingen bra idé att ge sig ut när hajarna börjar bli aktiva på kvällen.

Tittar man på statistiken så är risken att bli attackerad av en haj så liten att det inte ens är värt att tänka på. Så simma lugnt på semestern.

11) Koraller. Regeln att inte röra gäller även allt som växer på revet. Skrapar man emot koraller så kan det lätt bli infekterade sår som läker långsamt.

12) Stingrockor är farliga men utgör ett minimalt hot eftersom man måste trampa på dem för att de ska försvara sig med den stora taggen som sitter på svansen. Giftet i taggen består av ett nervgift och första hjälpen är, precis som hos skorpionfisken, ett hett vatten-bad som förstör giftet som har injicerats. Stingrockor gömmer sig gärna i sanden och hasar man fram med fötterna i sanden när man badar, istället för att ta stora kliv, så skrämmer man bort eventuella stingrockor som finns i sanden. De är inte aggresiva.

13) Människor. Ärligt talat. Vi är nog trots allt farligast av alla varelser. Se nu till att åka till vår ö, Guana Cay eller någon annan liten ö för där är människorna trevliga och ofarliga. Hos oss behöver man inte ens låsa dörren eller ha lås på cyklar. Golfbilarna har alla likadana nycklar och en nyckel passar alla bilar. Åker du däremot till Nassau så kanske man får vara på sin vakt för denna art. Nassau är en storstad och vistas man i fel områden så kan man både bli nedslagen och rånad. Det är en riktigt taskig art det här och bäst skyddar man sig genom att undvika människo-släktet helt. Skämt åsido. Ni fattar vinken. 😉

Nu har jag väl skrämt upp dig rejält, men det bästa skyddet är kunskap så nu är det bara att vara lugn på Bahamas-semestern! Det är inte farligt här, jag lovar, jag skulle ha varit död för länge sedan i så fall!

This entry was posted in Bahamas - lite fakta och ganska mycket åsikter, Miljö och hälsa, Surviving paradise. Bookmark the permalink.

9 Responses to Farliga djur och natur på Bahamas

 1. marina says:

  Visst är det skönt att det finns farliga arter so mdet går att skydda sig mot genom att bara låta dem vara ifred och beundra på avstånd, det är som sagt lite mer besvärligt med den där tvåbenta varelsen… Härligt inslägg!

 2. Ulrika says:

  Oh… ja man får vänja sig snabbt vid diverse djur man inte behöver tänka på Sverige. Fire ants har jag också provat på några gånger här. De är helt klart onda djur… himmel vad det kliar i flera veckor!
  En morgon när jag öppnade ytterdörren för att ta in posten här så ramlade det ner nåt svart från övre delen av dörrposten, sisådär 2 cm från min näsa. Sen sprang den lilla svarta grejen över golvet och satte sig på golvlisten. Jag böjde mig ner och kikade på den och oooooh…. en svarta änkan spindel! GAAHHH!! Panik! För det första gillar jag INTE spindlar, och giftiga sådana ännu mindre. Det är enda gången jag sett någon i alla fall och jag hoppas att inte se någon igen! Annars har vi ju alligatorerna här i swampen och lite härliga ormar som den giftiga water moccasin ormen…

  • Carola says:

   Ooaaaääää vad läskigt med spindeln. Det gäller att se upp alltså när man ska öppna dörrar. Jag visade den här listan för min svärmor som är här och hon undrade var de här spindlarna håller hus och jag svarade så allvarligt jag bara kunde att de håller till under sängar. Hon blev skitskraj och nu är hon hämndlysten. ha ha… hur som helst så hoppas jag att vi slipper spindeln.

 3. Coconutwoman says:

  Vilken utförlig guide! Mycket bra info 🙂

 4. Pingback: Varelsen, eller vad det nu var… | Bahamasblogg

 5. Fru Kapten says:

  Tack för en riktigt bra lista och blogg, som jag stötte på i googlandet efter Bahamasinfo inför en kommande resa till Eleuthera. Vi kommer resa med små barn och jag försöker vara så förberedd det går 🙂 Kommer också försöka skriva om min Bahamasupplevelse och förhoppningsvis några egna bra tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*