12 tips för att boka din egen drömresa till bästa pris.

Download PDF

Skulle inte du vilja ta fram en världskarta och bara peka vart du vill åka? En vanlig missuppfattning är att man måste hålla sig inom charterarrangörernas program för att ha råd att åka. Men faktum är att det inte behöver vara varken dyrare eller speciellt mycket svårare att välja sin egen destination.

Om du vill ut och resa så finns det några saker att tänka på för att du ska kunna få tag i den allra billigaste resan. Det går att spara många tusenlappar på din semester om du följer de här enkla råden. Jag har gjort många reguljära resor till Bahamas öar så jag ska här dela med mig av mina bokningserfarenheter. Dessa råd kan du också använda dig av även om du inte ska åka till just Bahamas.

 1. Först måste du förstås ta reda på vilken flygplats eller stad som ligger närmast ditt drömresemål. När du vet vilken flygplats du vill åka till, notera då flygplatskoden om den är synlig i sökningen. Flygplatskoden är en kod med tre bokstäver och varje flygplats har sin egna unika kod. Arlanda har till exempel ARN, Fort Lauderdale har FLL, osv. När du sedan söker upprepat i sökmotorerna så kan du endast knappra in koden istället för att behöva skriva hela långa namnet igen. Det gör sökningarna mycket smidigare när du måste söka flera gånger. Det gör också att du alltid vet exakt vilken flygplats du bokar till eftersom många stora städer har flera flygplatser.
 2. Sök efter en flygbiljett till denna flygplats själv på internet. Det finns en mängd olika sökmotorer för flyg och hotell att välja mellan, tex Seat24, Travelstore, lastminute.com, Supersaver, FlygvaruhusetBudjet, Travelpartner, www.mrjet.se, www.flygstolen.se, www.travellink.se m.fl.
 3. Jämför priserna på din resa i alla sökmotorer du hittar. Du ser ganska snart vilken som är billigast just nu till just din destination. Se till att söka på samma datum när du jämför priserna.
 4. Välj en smart veckodag att åka. Det är alltid billigare att resa på tidsagar, onsdagar och torsdagar. Ibland är även måndagar billiga. Detta gäller också returresan.
 5. Sök priser under olika tider på dygnet. Ibland kan man hitta billiga avgångar om man söker på tider då folk normalt inte sitter och bokar biljetter. Gå upp tidigt i ottan och titta om priserna är desamma.
 6. Det är billigast att åka i lågsäsong. Lågsäsong är det under hösten och våren. Högsäsong brukar vara när barnen har sommarlov och jullov ifrån skolan. Måste du åka på sommarlovet kan man prova att söka på biljetter så sent eller tidigt på sommarlovet som möjligt. Chansen är då större att man kan hitta biljetter som ligger utanför högsäsongstiden. Att åka på jullovet är det dyraste alternativet.
 7. Vänta inte för länge. Har du kollat in en biljett som du tycker är billig ett tag, se då till att boka den. Det här felet har jag gjort en massa gånger. Jag har jämfört och jämfört i ett par veckor för att se om priserna blir bättre och sedan höjs priserna helt plötsligt. Om du vet när du ska åka, boka då din resa minst 2 månader i förväg. Vänta inte längre än så om du kan undvika det.
 8. Ska du resa till ett semesterparadis på en liten ö, dit inte många svenskar flyger, så kan det löna sig, eller rent av vara nödvändigt att boka sista delen av flygresan genom lokala flygbolag. Dessa får man söka lite efter beroende på vart man ska. När det gäller Bahamas så kan man använda sig av http://up.bahamasair.com, http://www.pineappleair.com, www.goregionalair.com, www.flyyellowairtaxi.comhttp://www.cherokeeair.com eller www.continental.com Dessa flygbolag tar dig till genuina öar på Bahamas dit de stora flygbolagen inte flyger. Ju mindre destinationen är desto större är sannolikheten att destinationen inte “existerar” i de svenska sökmotorerna. Då bokar du bäst en resa till huvudstaden i landet dit du ska åka och sedan bokar du en lokal flygresa med ett lokalt flygbolag. Sök dessa lokala flygarrangörer på Google och kolla flygpriserna innan du bokar din huvudresa.
 9. Välj alltid alternativet “e-ticket” istället för att få en pappersbiljett hemskickad. Det finns, enligt mig, ingen anledning att ha en pappersbiljett eftersom det är dyrare och en “e-ticket” kan du alltid skriva ut igen ifrån din e-mail om du skulle råka tappa bort den. Se bara till att ha utskriften på din “e-ticket” och ditt kort som du betalade resan med när du checkar in på flygplatsen.
 10. Boka hotell. I många sökmotorer under punkt 2 kan du boka hotell och flyg samtidigt och har du tur så kan du hitta ganska bra priser med hotellet inkluderat. Men jag kan varmt rekommendera att söka lokala uthyrare och kolla dessa priser innan du bokar din resa. På nästan alla destinationer, stora som små, så finns det privatpersoner som hyr ut sitt hus veckovis. Det här alternativet kan vara guld värt, speciellt om man är många i resesällskapet. Det finns ett stort utbud av hus över hela världen på www.homeaway.com. Där finns stora hus, små hus, lyxiga strand-hus och budget-alternativ. Där kan du se bilder på bokningsbara hus och ibland också en bokningskalender där du ser när huset är tillgängligt. Där finns också ofta kontaktinformation till ägarna av huset, där du kan kontakta ägarna direkt. För att boka ett hotell separat du kolla priserna på till exempel HotelConnect SE
 11. Ta reda på hur du tar dig till ditt boende ifrån flygplatsen. Har du bokat flyg och hotell på en och samma sida, då har väldigt många hotel en “airport shuttle”, en buss eller taxi som kommer och hämtar ankommande resenärer på flygplatsen. Hyr du ett hus privat är det lite svårare att veta hur du enklast tar sig till huset ifrån flygplatsen. Denna information kan nästan alltid husuthyrarna tillgodose dig med. De vill ju gärna att er semester ska bli så bra som möjligt så att ni kommer tillbaka nästa gång.
 12. Sök fakta om din destination. Mitt sista råd handlar om att drömresan verkligen ska bli en drömresa och inte en besvikelse. Anledningen till att jag skriver detta är att jag har träffat på resenärer som säger sig aldrig vilja åka tillbaka till Bahamas. Vad beror det på? Antagligen har de åkt till de två vanligaste alternativen som kommer upp när man söker resor till Bahamas: Nassau/Paradise Island eller Freeport/Grand Bahama. Dessa destinationer, framförallt Nassau, är en storstad med galen trafik, kriminalitet och annat som hör storstäder till. Man kan inte förvänta sig öde paradis-stränder och genuina byar på dessa ställen. Om man vill ha det så ska man söka sig till de mindre öarna. Håll utsikt ett tag framöver på bloggen. Jag har tänkt att skriva en Bahamas-guide inom kort.

Lycka till med resan!

This entry was posted in Mina råd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*