Alla kan yoga

Download PDF

När det gäller yoga så får jag ofta kommentaren av nya deltagare att “jag är inte bra på att yoga för att jag är inte flexibel” eller “jag är inte så bra på att yoga för jag kan inte göra si eller så…” Och nu vill jag dela med mig av mina tankar kring yoga.

Först och främst: Alla kan yoga. Rörelsehindrade kan Yoga, äldre kan yoga, barn kan yoga, gravida kan yoga, ja alla kan.

Det handar inte om vad eller hur mycket man kan göra under ett pass, det handlar inte om hur man ser ut när man försöker att göra något som man tror måste vara perfekt och det handlar inte om att man måste kunna något om yoga poser alls.

Det handlar enligt mig, om att avgränsa sig till sin egen förmåga och den egna fysiska och mentala tankeverksamheten och fokusera sig på vad man faktiskt kan och bara vara just där.

Det handlar om att låta andningen göra sitt jobb och att strunta i framtiden eller det som har varit. Det handlar om att vara just nu.

Det handlar också om att vara envis och har man satt ett specifikt mål så måste man vara beredd på att det är en process som tar tid. Men så länge man sätter ett rimligt mål utefter sina förutsättningar så kommer man så småningom att komma närmare målet. Även om det ibland verkar som om det står still så fortsätter man ändå.

Ett av mina mål för ett år sedan var att kunna balansera kontrollerat i handstående. Jag har varit riktigt envis och nu kan jag det även om det absolut inte är fulländat på något vis. I början så trodde jag att det var fysiskt omöjligt för mig eftersom jag är skapt med väldigt onda “ganglion” i handlederna som tidvis svullnar upp och gör att jag inte ens kan stödja halva min kroppsvikt på handlederna. Men tro det eller ej, mina handleder har vant sig vid träningen och nu har jag nästan aldrig ont längre och jag står på händerna nästan varje dag.

Ett annat mål som jag har är att klara av “Mayurasana” eller “Peacock pose”. Det där är svårt! Titta här hur det ser ut när jag försöker. (med betoning på försöker) Båda benen ska alltså vara i luften.

Tyngdpunkten måste förskjutas framåt och att armbågarna måste ha en större vinkel. Titta på den här mannen:

(bilden är lånad ifrån fitforinfinity)

Han ler dessutom.

Mina vänner, det handlar om vilja och envishet.

Titta gärna på det här fantastiska klippet med snart 8 miljoner visningar. Jag blir tårögd.

This entry was posted in Träning, Yoga. Bookmark the permalink.

2 Responses to Alla kan yoga

 1. Ulla says:

  Helt fantastiskt! Vilken lycka för honom!
  Kan du komma hit och lära mig? :-))
  Kramar från ett snöigt Motala

 2. Carola says:

  Hej Ulla,
  Jag skulle gärna lära dig yoga! Jag kanske skulle öppna ett yoga center i Motala? 🙂 Nu håller jag på med att utbilda mig till Pilates instruktör också så vi får se hur det går…

  Ta det lugnt i halkan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*