going bananas i banangården

Väx, väx, väx…

Som jag har skrivit förut så har vi bananträd i trädgården. Och jag har gett mig 17 på att få dessa bananträd att producera bananer till oss. Varför ska jag köpa bananer ifrån Costa Rica när bananträd växer i vår trädgård? Problemet är att jag inte är så speciellt bra på att odla bananer. Jag är ganska kass faktiskt. Den förra bananstocken som vi hade på en stam blev dålig utan att ens ha mognat! Nu har det kommit nya bananer och jag tittar på dem varje dag och undrar om de växer eller inte.

Jag har läst att bananträdet faktiskt inte är ett träd? Det är en ört. Hå, hå, ja, jaaa, den enda örten som jag måste hugga ner med yxa för att inte nya stammar utan bananer ska ta över hela trädgården. Det kommer upp nya stammar var och varannan dag tycker jag… Där kan de ju inte alla växa? Eller?!! Yxan åker fram igen, svettigt arbete det här med bananodling Jag läser på internet och där står det att så snart en stam har producerat en bananstock så kommer det inga fler bananer på den stammen. Så den stammen ska huggas ner för att de nya som kommer upp ska kunna fröjdas och frodas…. HHmmmmm Jag har huggit och huggit och svettats och svettats och slåtts med mygg o spindlar o inseker. Jag har rensat bort de gamla stammarna och planterat nystammarna på andra ställen, allt för att de befintliga bananerna ska kunna växa. Men banan-urslingarna växer fortfarande inte!!!! Bananodlingstips mottages gärna!!

Jag frågade en Haitier om råd angående bananodlingen. (De brukar ju vara ganska bra på bananodling) Hon sa att stammarna visst producerar bananstammar mer än en gång!! Va? Har jag nu huggit och svettats i onödan? Vem ska jag tro på, cyberrymdens oändliga information eller en Haitier?

Jag har också läst att man kan hugga ner gamla bananbladen och köra över dem med gräsklipparen för att sedan strö detta över jorden. Detta tillför näring som bananörten behöver. Detta sysslade jag med idag inför Enzos förtjusning. Han studerade noga hur jag körde över de stora bladen med gräsklipparen och när jag stängt av maskinen så säger han:

-Mamma, det här är JÄTTEROLIGT!!!!!!!

Jaa visst. Jätteroligt.

Här ser ni en av nykomlingarna som Enzo hjälpte till att plantera om.

Här nedan ser ni bananträden, basilika, lite rosmarin och mitt nya morotsland!!! Ha ha ha tänker ni, sätta morötter i september?? Det är säkert för tidigt eller för sent att plantera morötter,  jag har ingen aning om när man ska planera morötter på Bahamas, men det verkar iallafall som om det kommer upp någonting. Vinst eller förlust. jag tippar på vinst. 🙂 En odlare måste vara positiv. Jag lovar att ta kort på den första oreangea roten som jag lyckas få fram.

Grönt är skönt, eller hur?!
 

This entry was posted in Familjeliv och vardag, Trädgård och grönt. Bookmark the permalink.

2 Responses to going bananas i banangården

  1. Pingback: Vi skördar äntligen bananer! | Bahamasblogg

  2. Pingback: Trädgårds-jobb | Bahamasblogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*