De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar så kommer det att bli ett mindre roligt minne.

Här nedan kan du läsa om de vanligaste felen som kommer att påverka din undervattensupplevelse med cyklop och snorkel.

1) Vatten läcker in i cyklopet. Troliga orsaker till det är:

  • Cyklopet passar inte din ansiktsform. Se till att prova ut cyklopet innan du köper eller hyr ett nytt cyklop. Du kollar passformen genom att sätta cyklopet mot ansiktet och först andas ut genom munnen och sedan försöka dra in luft genom näsan. Om cyklopet sluter tätt och suger åt kring ansiktet när du försöker andas in genom näsan, då är det bra passform för dig. Om du känner att någon luft sipprar in när du försöker att andas in, då är det antingen dålig passform eller så är det inte tätt någonstans. Prova en annan modell.
  • Det ligger hår emellan cyklopets silikon och huden. Dra håret bakåt och känn längs kanterna att inget finns emellan.
  • Cyklopet har åkt ner en aning så att nedre kanten vilar på läppen istället för under näsan. Detta beror nästan alltid på antingen för stort cyklop eller att bandet har åkt ner i nacken. Prova ett mindre cyklop eller dra upp bandet så att det sitter högt på bakhuvudet. Detta är vanligt på barn eftersom de har små ansikten och måste därmed också ha en mindre passform.
  • Cyklopet är trasigt eller är inte ihopsatt korrekt. Gör samma test som i översta punkten. Om det läcker in luft när du försöker att andas in så kolla först om cyklopets alla delar sitter ihop ordentligt. Nästan alla cyklop (förutom de allra billigaste varianterna) går att ta isär och rengöra för att få bort smuts och sand. Sedan gäller det att få ihop allt igen och se till att det klickar på alla ställen.
  • Du kanske har ett cyklop med gammalt eller utslitet silikon? Man ska inte låta ett cyklop ligga i solen under långa stunder och det ska sköljas i färskvatten efter varje användning. Missköter du ditt cyklop så kommer också silikonet att bli dåligt och inte sluta tätt. Du kan också ha ett cyklop vars kanter är gjorda i mjuk plast. De är de allra billigaste varianterna som oftast finns att köpa i leksaksaffärer och dylikt. Köper du ditt cyklop på en dykskola så är det oftast lite bättre kvalité.
  • Du skrattar! 🙂 Vad sägs om en bajsande sjögurka eller en snorklar-vän som blir attakerad av en ilsken minikrabba. Spenderar du mycket tid i vattnet kommer du att upptäcka att det finns en del att skratta åt. Då kommer det också att läcka in vatten. Men vatten i cyklopet är inte hela världen, jag lovar! Träna dig på rätt teknik att få ut vattnet. Det är samma teknik som under dykning: Titta upp med huvudet uppåt mot himlen (eller ytan om du dyker), tryck lätt på överkanten av cyklopet med ett par fingrar och blås sedan ut luft genom näsan. Med lite träning på rätt teknik så kommer vattnet att försvinna ut ur cyklopet. Observera att du inte behöver att sätta fötterna på botten för att utföra övningen.

2) imma på glaset. Imma på cyklopet bildas när det är smuts, fett eller rester av silikon på glasets insida. Åtgärder:

  • När du köper ett nytt cyklop så är det ofta rester av silikon på insidan av glaset. Det kommer ifrån tillverkningen och det kan ibland verka omöjligt att få rent. Det är inget fel på ditt cyklop om det immar igen, det gäller bara att få det rent. Man kan använda vanlig tandkräm och gnugga glasets insida med tandkrämen under någon minut med fingertopparna. Man kan också använda en tandborste. Sedan sköljer du ur cyklopet och upprepar proceduren ett par gånger till. En annan metod är att låta tandkräm ligga och torka på glaset och sedan skölja ur.
  • När du tror att du är klar med rengöringen så kan du enkelt testa om cyklopet kommer att imma igen när du snorklar. Se till att all tandkräm är borta och att cyklopet är noga ursköljt. Sätt cyklopet mot ansiktet (bandet behöver inte sättas på för testet) och blås ut genom näsan ett par gånger när cyklopet vilar mot ansiktet. Immar det igen nu så kommer det också att imma igen när du snorklar eller dyker.
  • Det finns en rad olika rengöringsmedel och anti-fog medel för cyklop att köpa. Det är en smaksak men jag tycker själv att det fungerar lika bra med tandkräm. Vissa dykbåtar och snorklingsbåtar har antifog eller diskmedel ombord till rengöring av cyklop. Var mycket försiktig med diskmedel eftersom ögonen kan skadas av ett illa ursköljt cyklop.
  • Innan du sedan ska börja snorkla så ska du antingen spotta i cyklopet, (eller använda anti-fog) Du ska spotta i cyklopet innan du blöter det, röra runt i härligheten med fingertopparna (som inte får vara fulla med solkräm, då är allt ogjort) och sedan skölja ur hastigt. En oskriven regel är att om man spottar i sitt cyklop och befinner sig på en dykbåt, och båten tillhandahåller en hink med vatten till cyklopen så ska man inte lägga i sitt cyklop där med spottet i. Vem som helst kan räkna ut att det blir mycket otrevligt med allas spott i en hink med vatten :P. Det är bättre att använda sin hand och ösa i lite vatten i cyklopet, detta vatten häller man sedan ut i havet eller i sjön.

3) Vatten i snorkeln. Vatten i snorkeln kan bero på flera saker:

  • Dåligt munstycke eller billig snorkel som läcker vatten där munstycket möter själva snorkeln. Åtgärda genom att byta ut munstycket eller skaffa en bättre snorkel.
  • Dålig fattning med munnen runt munstycket. Du ska sluta läpparna runt munstycket utan att för den delen bita. Tänderna ska kunna vila avslappnat på munstycket och läpparna ska sluta tätt utan att det känns som om du måste hålla hårt med munnen. Funkar det ändå inte, inspektera munstycket. På alla dykskolor där jag har jobbat så tillhör det vardagen att byta ut sönderbitna munstycken. De dagar snorklare ser hajar så är nästan alla munstycken sönderbitna.
  • Trasig eller smutsig ventil. En del lite dyrare varianter av snorklar har en ventil längst ner på munstycket för att eventuellt vatten som kommer in ska kunna komma ut lättare. Om den ventilen är trasig eller smutsig så kommer det att läcka in vatten kontinuerligt. Åtgärda genom att tvätta ventilen eller byta ut munstycket om ventilen är trasig.
  • Fel vinkel på snorkeln. När du snorklar i vattnet så ska snorkeln peka rakt upp när du tittar rakt ner på botten. Känn efter med handen på snorkeln medan du snorklar om snorkeln pekar uppåt. Justera.
  • Vågor eller blåst. Snorklar du där det blåser kraftigt eller är lite vågigt så kan det ibland komma in vatten ifrån toppen på snorkeln. Det finns inte så mycket man kan göra åt det om man inte köper en snorkel med ett “stänkskydd” på toppen. Det bästa är att lära sig rätt metod att blåsa ut vattnet igen.
  • Även om du har världens bästa snorkel så kommer den aldrig att vara hundra procent torr. Ska du lära dig snorkla så måste du också lära dig att blåsa ut genom snorkeln och tömma snorkeln på vatten som kommer in. Då det kommer in vatten så samlas det i botten på munstycket. Du löser det genom att andas in försiktigt när du känner att det har kommit in vatten. Du kommer att få in luft trots lite vatten på botten av munstycket om du andas in långsamt. I nästa utandning så blåser du ut så kraftigt du kan genom munnen samtidigt som du lutar huvudet lite bakåt. Vattnet kommer då att åka ut genom snorkeln, antingen hela vägen upp eller ut genom ventilen om du har en sådan. (Har du en ventil ska du inte luta huvudet bakåt) Hela proceduren görs medan du snorklar så du behöver inte hålla huvudet över vattenytan eller sätta ner fötterna på botten.

4) Cyklopet åker ned. Orsaken är att bandet sitter i nacken och inte högt på bakhuvudet. Dra upp bandet till rätt läge.

5) Du tappar utrustning. Jag kan garantera att det är inte en snorkelguide’s favorit-sysselsättning att dyka efter tappade snorklar och cyklop. Felet många gör att att sätta upp cyklopet på pannan när man befinner sig i vattnet. Cyklopet kommer att åka av och dala ner till botten. Cyklopet skall sitta på ansiktet och snorkeln ska vara i munnen om du är på djupt vatten. Du ska inte ta av dig det förrän du kommer upp på land eller på båt.

6) Du har röda linjer runt ansiktet när du har snorklat klart. Nästan alla nybörjare vill dra åt bandet som håller cyklopet väldigt hårt. Bandet ska inte sitta så hårt att du får djupa ränder i ansiktet, det ska sitta mycket lösare än de flesta skulle gissa. Du ska med lätthet kunna få in ett par fingrar emellan bandet och ditt huvud för att det ska sitta skönt. Läcker det in vatten så titta under första punkten vad troliga orsaker till det kan vara.

Jag har medvetet inte tagit upp något som har att göra med simteknik eller användning av simfötter. Ska du simma ut ifrån stranden eller ifrån en båt, så ska du alltid använda simfötter eftersom strömmar och tidvatten kan göra det omöjligt att ta sig dit man vill utan simfötter. Jag kommer ta upp det under ett senare tillfälle då jag går igenom de vanligaste felen lite mer erfarna snorklare gör. De felen kan vara bra mycket värre än nybörjarfelen. Vänta bara!

Alla bilderna ovan föreställer min son som är nästan 5 år och han kan det här med att snorkla. Det underlättar att ha en dykinstruktör till morsa! 🙂

This entry was posted in Dykning och snorkling. Bookmark the permalink.

18 Responses to De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

  1. Moralmammans mor says:

    Puss på dej snorklare! Du har en god läromästare så du är i goda händer när du lär dej snorkla. Här blir det våreldar i kväll för att hälsa våren välkommen.
    Vårkramar till er alla

  2. Elsa says:

    Perfekt guide till oss som befinner oss vid Australiens fantastiska östkust! Idag köpte vi nya cyklop pga. dålig kvalité i dem förra, så nu hoppas vi på härliga snorklingsturer. Tack för att du delar din värdefulla information!

    Elsa och Joel

    • Carola says:

      Hej Elsa och Joel. Så roligt att ni befinner er på Australiens östkust. Perfekt ställe att snorkla på. 🙂 Hoppas ni kommer att se många intressanta och roliga saker genom era nya cyklop.

  3. Marina says:

    Tack och bock – suger i mig allt!!

  4. Moralmammans mor says:

    Rättelse.
    Våreldarna tänds ju inte förrän i morgon kväll.

  5. Carola says:

    Så bra, Marina. Hoppas några råd kommer till nytta. 🙂

  6. Jenny says:

    Nu blev jag ju sugen på att testa! Just att vatten sipprar in kan göra mig vansinnig, och det slutar med att jag stormar upp på stranden arg som ett bi (med röda märken i ansiktet 😉 men nu har jag ju fått en förklaring på varför 🙂
    Tyvärr är det ju liiite för kallt här i Gbg än… 🙁

  7. Andreas Andersson says:

    Hej, bra sida.

    Men det är otroligt löjligt och nerverande med högerklicksspärr och markera text textspärr som du har lagt in på sidan, trodde att sånt tillhörde 90-talet.

    Inte alls svårt att komma förbi, men förstör användarupplevelsen

    Du har röda linjer runt ansiktet när du har snorklat klart. Nästan alla nybörjare vill dra åt bandet som håller cyklopet väldigt hårt. Bandet ska inte sitta så hårt att du får djupa ränder i ansiktet, det ska sitta mycket lösare än de flesta skulle gissa. Du ska med lätthet kunna få in ett par fingrar emellan bandet och ditt huvud för att det ska sitta skönt. Läcker det in vatten så titta under första punkten vad troliga orsaker till det kan vara.

    • Carola says:

      Hej Anders,

      Tack för din kommentar och din åsikt. Jag vet att många vet hur man gör för att komma runt högerklickspärren. Har du något bättre förslag på hur jag kan skydda foton och text så mottages det gärna.

      Vänliga hälsningar Carola

  8. Robin says:

    Grymt hjälpsamt! Är i Grekland nu med underbart klart vatten och spännande klippformationer under ytan, men helt novis på cyklop underhåll och framförallt på den jävla imman. Kör med vaselin i mustaschen vilket verkar vara att skjuta mig i foten på imfronten…

    • Carola says:

      Hej Robin, Passa på att njuuuuut av Grekland och det klara vattnet! Hoppas att det ordnar sig med imman. Ja, det är klart, vaselin kan nog ställa till det med den saken. Eftersom jag inte har erfarenhet av någon mustasch så har jag inga beprövade råd att ge 🙂 Jag vet att mina instruktörskollegor med mustach aldrig använde något utan dök med sin mask som vanligt. Kanske sipprar det bara in litegrann och då kan man öva sig på att tömma den med jämna mellanrum, efter ett tag så tänker man garanterat inte på det. Bättre det än att inte kunna se något för immans skull. Lycka till och simma lugnt.

  9. johan says:

    Vill bara tacka så mkt för infon fått mer hjälp av dig än på kursen bara genom att läsa detta
    Hälsningar Maldiverna

  10. Fanny says:

    hej! Ska köpa nytt cyklop och snorkel set. Är Mares ett bra märke?

  11. Caroline says:

    Hej!
    Inga websajter för dykutrustning specificerar volym på barnsnorklar. Många juniorsnorklar är tydligen inte alls lämpliga för barn under 10-12 år. Vad har du köpt till din son?
    Mvh

    • Carola says:

      Hej Caroline,
      Bra fråga du tar upp! Om du köper utrutning via en seriös dykshop med riktig utrustning, alltså inte från en lekaffär eller dylikt, så skulle jag lita på att det är rätt utrustning du får tag i. Du kan alltid prata med en fysisk dykskola, det är det bästa då är du säker på att du får rätt grejer. Lycka till! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*