tuggummi-hår och tvättbjörns-solbränna

Download PDF

Visst blir man lite nostalgisk när man tittar på gamla bilder??

Istron Bay, Kreta 2002. Jag fick bilden av en gammal dykelev som upplyste mig om att bilden finns på Istronbays hemsida.  http://www.istronbay.gr/en/hotel_position.html Från vänster är det en elev, jag, min arbetskamrat Marguerita, en elev till och min chef Tassos.

När jag blir nostalgisk så kommer jag först ihåg allt det positiva. Tänk va roligt det var, tänker jag. Var vackert det var att simma ut i bukten till dykplatsen och titta upp på bergen. Vilka mysiga gränder det var i Aigos Nikolaos…. Vilken utsikt vi hade ifrån vår lägenhet över havet och alla olivträden…Här nedan kommer en bild ifrån Freeport, Bahamas 2001. Kolla in håret, några tjejer undrade hos vilken frisör jag hade blekt mitt hår. Ha ha ha frissan heter “sola-håret-i-saltvatten-5-timmar-om-dan”  Visst ser jag väldigt fokuserad ut på mitt jobb?? Allvarlig, allvarlig…

Men sedan inser man att tiden har sopat bort att det som kanske inte var så väldgit trevligt. Toaletten i vår lägenhet gick inte att spola så vi fick gå och hämta hinkar med vatten och hälla i toan för att spola. Resulatet blev att alla visste om när höll på att spola ner nr 2 eftersom det tog mer än en hink vatten så man fick gå fram och tillbaka och samtidigt se till att ingen gick in på toaletten under tiden… Inte så kul när man har vänner över och så springer någon där och hämtar hinkar vatten och sällskapet undrar: vad gör hon??

Vi hade ett superlitet badkar som man fick sitta och dusha i eftersom det var ett fönster utan glas precis där man stod i duschen. På hösten blåste det friska vindar in igenom fönstret och det var kallt att duscha. Dessutom var vatten-trycket så lågt att det bara droppade ut vatten. Inte så lätt att försöka tvätta håret med droppande vatten.

Håret ja, det var en annan historia eftersom det blev så blekt av att man vistades i saltvatten och klorvatten i stekande sol. Håret fick en tuggummi-konsistens och att kamma det var inte att tänka på. Nog var det roligt att jobba som dykinstruktör, men jag kan inte komma ihåg att jag skrattade så värst mycket när jag fick spendera hela dagen på botten av en pool med elever samtidigt som 30 badande barn lekte fram och tillbaka emellan oss och oventandes sparkade oss i nyllet när de hoppade ifrån kanten.

Eftersom vi låg och guppade i vattnet hela dagarna med cyklop på så hade vi alla en tvättbjörns-solbränna. Ännu roligare såg jag ut när det blev så kallt i vattnet att jag började dyka (allstå sola) med huva. Solbrännan antog formen av jokerns röda mun i Batman. Snyggt!

Och nog var det fint i där i bukten i Istron Bay. (se bilder ifrån hemsidan ovan) Men när det regnade häftigt så förvandlades det klara vattnet till lervälling. Det betydde att alla nybörjardyk måste ställas in eftersom det är ganska svårt  och farligt (och tråkigt) att dyka i ler-sikt samtidigt som vattenrörelserna slänger en fram och tillbaka mellan stenbumlingar. Folk blev arga och skällde ut oss och undrade hur vi kunde vara så slöa att vi inte ville lära dem dyka pga lite regn.

Här kommer en bild ifrån Grekland, bilden är tagen innan vi hade börjat på vårt jobb. Det var kallt och blåsigt och vi åkte rullskridskor till anställningsintervjun. Än idag fryser jag när jag ser vatten hemma i Sverige eller någon annanstans där det är kallt, eftersom min hjärna fortfarande tror att jag snart ska hoppa i när jag närmar mig vatten.

Slut på nostalgi-trippen och tillbaka till disken som väntar…

This entry was posted in Nostalgi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*