Skyddar sjögräs mot erosion?

Download PDF

Slaskigt, slibbigt, vasst och illaluktande. Visst har vi obegränsade mängder av gratis gödning i form av sjögräs, men nu kan det räcka. Sjögräset slungas upp på stränderna i massor och på vissa ställen får man gå på sjögräs om man ska gå på stranden.

En traktor skulle sitta fint i julklapp så man kan röja bort alla ton med sjögräs. En sådan julklapp lär det nog inte bli så det är bara att vänta på riktigt hög flod och bra vågor som kan skjuta upp alltihop så att vi får tillbaka vår strand.

Jag funderar på om sjögräs kanske har någon viktig roll förutom att ge närig till jorden där den hamnar? Jag gissar på att sjögräs på stranden bidrar till att minska erosion av stränderna. Den finkorniga sanden hålls kanske kvar bättre på stranden med hjälp av sjögräset som blir blött och inte blåser iväg med vinden så som sanden skulle göra i denna blåsiga årstid. Jag hoppas och tror att det är så. Det vore ju förargligt om sjögräset skulle bidra till fula stränder helt i onödan.

This entry was posted in Bahamas - lite fakta och ganska mycket åsikter, Djur och natur, Miljö och hälsa, Strandliv, Tankar och babbel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*