Ska jag bara se på när stränderna förvandlas till soptippar?

Download PDF

Idag blåser det rejäla vindar. Sonen och jag passade på att gå till stranden på morgonen för att städa upp efter vad vindarna och havet har spolat upp. Stranden var full av plast, som vanligt när det blåser, så det var bara att hugga i. Jag uppskattar att vi plockade cirka 30 kg skräp på en och en halv timme. (Min son väger cirka 15 kilo och de två enorma påsarna tror jag vägde lika mycket som sonen.) Dagens ovanliga skräp-fynd var en gammal dock-arm och en trasig liten plastbil.

En dag hoppas jag att jag hittar en diamantring eller något annat värdefullt.

Sonen hittade en perfekt planka som svajade när han gick på den, så där höll han till mest hela tiden.

Här kan du läsa om det vanligaste skräpet vi får plocka upp på våra stränder. Listan håller sig aktuell: plast, korkar, glowsticks, skor, tandborstar, rep m.m.

Något som jag tror att jag glömde ta med på listan på vanligt skräp är: pinnar ifrån godisklubbor, presentsnören, ballonger, plastbestick och frigolit. Skräpet är livsfarligt för fåglar och andra stranddjur eftersom de äter plast (även hårdplast) och dör så småningom av invärdes skador eller oförmåga att äta mat.

Vi träffade två personer vid två tillfällen på stranden som konstigt nog undrade vad vi gjorde? Är det inte ganska uppenbart? Dessa personer tyckte att “det kommer ju bara mera skräp hela tiden så jag har tagit mig vatten över huvudet tyckte de!” En konstig inställning som jag inte förstår mig på.

Nu ska jag diska. Eller kanske inte? Det blir ju bara mer disk hela tiden!

This entry was posted in Miljö och hälsa. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ska jag bara se på när stränderna förvandlas till soptippar?

  1. Victoria says:

    You go, girl. Om jag hade varit där hade jag skrubbat stranden ren med dig. Puss

  2. Carola says:

    Ja du är så gullig du! När vi är färdiga kan vi släppa vildingarna (barnen) fria utan att de ska plocka upp en gammal tandborste eller annat otrevligt. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*