Sjögräs i trädgården

Download PDF

Nog för att jag har många idéer som får familjen att höja på ögonbrynen, men idag tyckte maken att det var nog eftersom huset blev fullt av sjögräs. Nu var det inte jag som hade släpat in sjögräset men idén var min att sonen och jag skulle gå till stranden och hämta sjögräs att använda som gödning i trädgården. Det var sonen naturligtvis pigg på, så iväg gick vi och samlade så mycket sjögräs vi kunde bära. Vi fick med oss två stora sopsäckar med sjögräs hem som sedan sköljdes av på altanen för att få bort saltet. Detta härliga tillskott fick sedan pryda topplagret av jord på vissa ställen i trädgården för att tillföra extra näring till jorden och växterna. Det ska vara en urgammal ekologisk metod att berika jorden med sjögräs och eftersom vi lever i sjögräsets paradis så är det bara att langa hem.

Att treåringen sedan skulle ta med sig blöt sjögräs in var ju inte riktigt tanken, men sådant får man tåla om man ska ha en fin trädgård helt enkelt.

Nu får vi se om trädgården gillar tillskottet. Enligt vad jag har läst så ska det bland annat vara rikt på kalium, så bananträden fick sig lite välbehövlig näring.

Här kan du läsa om användning av sjögräs i trädgården.

This entry was posted in Trädgård och grönt. Bookmark the permalink.

4 Responses to Sjögräs i trädgården

 1. Anne-Marie says:

  Intressant att sjögräs har de egenskaperna. Det visste jag inte. Här i USA talar man om att det nu (i och med kärnkraftskrisen i Japan) är bra att äta sea weed-produkter. Kan det vara liknande växter som du talar om?

  • Carola says:

   Väldigt intressant att du påpekade det. Efter lite påläsning så tror jag att det är det en annan sorts sjögräs som vi har här, och vad jag förstår så är den inte ätbar. Men jag är inte säker. Men däremot står det att vårt sjögräs också hjälper växterna att tåla vissa påfrestningar och angrepp mycket bättre.

   Jag ska forska lite mer, det skulle ju vara väldigt smidigt att kunna koka soppa på sjögräs när hyllorna i affären gapar tomma och att samtidigt veta att det är skydd mot radioaktivitet 🙂

 2. Moralmammans mor says:

  Bra att kunna gödsla med sjögräs. Intressant att läsa om det.Numera är ju nästan allt farligt att äta och dricka. I dag på radion var det om att många kommunen har för högt uran i sitt dricksvatten bl.a. Mta låg på gränsen för högt värde. Det är BRA att du är så miljömedveten. Kram

 3. Carola says:

  Ja, det är väldigt bra gödsel eftersom det är gratis, inte luktar lika illa som ko-bajs och det finns alltid i lager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*