22 råd – Så klarar du en lång flygresa med småbarn.

Download PDF

Dessa råd är resultatet av ett antal långa flygresor med mina små barn. Det kan vara lite omständigt att flyga med småbarn men är du förberedd på rätt sätt så går det ganska smidigt. Mina resor har varit flygresor som ensam förälder över Atlanten och över USA och Bahamas. Har du funderingar eller fler råd, kommentera gärna! 

1) Välj en bra tid att åka. Börja planeringen redan under själva bokningen av resan. Boka inte flyg som avgår tidigt på morgonen som gör att man måste slita upp barnen ur den normala nattsömnen för att ta sig till flygplatsen. Det är en dålig start att börja resan med trötta barn. Kolla avgångarna noga och se till att boka en avgång som passar bäst in i barnens rytm. Seat24, Budjet, Travelstore, Travelpartner, FlygvaruhusetSupersaver travel och Flygpoolen.se har enkla sökverktyg för att söka flygavgångar på en viss tid.

2) Anslutningen. När du har hittat en flygavgång som passar, gå igenom bokningen innan du betalar för att titta på tiderna för eventuella flygbyten. Ofta är de billigaste alternativen också de med längst väntetid på anslutande flyg. Ibland avgår anslutningsflyget nästa dag, och om resan är riktigt lång så kan det vara det bästa alternativet att stanna en natt på ett förbokat hotell. Stannar du inte över natt så är min erfarenhet att man behöver minst 2 timmar för att byta flyg på en stor flygplats när man är själv med småbarn. Det är bra att ha lite marginal så att man hinner ge småttingarna lite mat utan att behöva springa vidare. Sedan vill du inte heller ha allt för lång väntetid om du ska åka vidare samma dag.

3) Förbered barnen med delaktighet. Jag tror att även ganska små barn gillar att vara delaktiga i förberedelser. Min 2-årige son fick vara med och välja leksaker och böcker som skulle följa med på resan. Dessa saker packades sedan direkt i väskan.  Vi pratade om leksakerna som låg i väskan och väntade på att få resa iväg. När det sedan var dax för avresa visste min son precis vad som skulle hända. ”Vi ska åka flygplan och jag ska få leka med nya leksaker.”

4) Val av leksaker och prylar. Du känner ditt barn bäst! Välj något som du tror kommer att hålla barnet intresserat under längsta möjliga tid. Min son älskade småsaker och han hade just kommit in i en ålder där han inte stoppade saker i munnen. Han gillade att greja med mosaikplattor och tillhörande ploppar, pärlor att göra halsband med och annat. Det negativa är att småsakerna med all säkerhet kommer att hamna på golvet i flygplanet. Fördelen med småsaker är att man kan ta med flera olika saker utan att de tar speciellt mycket plats.

5) Andra prylar att ta med. Min son har varit otroligt vild under resor och har inte varit intresserad av att titta på film. Men om ditt/dina barn är intresserad av film så är det naturligtvis en bra ide att ta med sig en liten DVD spelare eller dator.  En liten portabel DVD-spelare kan vara guld värd om man ska flyga långt med barn. Glöm inte att ta med hörlurar.

6) Kudde.  Barnets kudde är bra att ha med eftersom flygstolar inte är konstruerade för att barn ska sitta i dem. Men även om barnet sitter i knät så är en kudde suverän att ha. Vissa flygbolag erbjuder kuddar på långflygningar men de är väldigt små.  Det finns speciella resekuddar/nackkuddar för barn som kan göra det lättare för barnet att sova.

7) Spädbarn. Det är lättare att flyga med spädbarn än med lite större småbarn. Spädbarn är lättare att tillfredställa än de lite större barnen. 

Se till att barnen har tillräckliga vaccinationer och träffa gärna en läkare innan avresa. Det finns en gräns för hur små spädbarn får vara för att flyga. Olika regler gäller för olika flygbolag. Vår läkare rekommenderade att barnet var minst 4 veckor gammalt och det tror jag är ok för de flesta flygbolag. Hörselgångarna är trånga hos spädbarn vilket försvårar tryckutjämning vid start och landning. Ett spädbarn är också mer mottagligt för infektioner. Jag reste med min son när han var 2 månader och det gick utmärkt. Sedan reste jag med min dotter när hon var 5 månader och det gick också bra, men jag tyckte att hon började bli lite för lång att ha i knät under flygresan.

Har man råd att köpa ett eget säte i planet till spädbarnet så tycker jag att man ska göra det. Barnet får då sitta i en medtagen bilbarnstol som spänns fast i flygstolen. Fördelarna med det är naturligtvis högre säkerhet, men också att man som vuxen kan få armarna fria ibland, speciellt om man har fler barn med på resan och är ensam vuxen. Ring alltid till flygbolaget och kolla att din bilbarnstol är godkänd för just det flygbolaget. Tänk på att en långresa ofta innefattar flera flygbolag, så kolla med alla. Nackdelen med att ha barnet i bilbarnstol är att du får släpa på en stor bilbarnstol vid flygbyten. Visst kan spädbarnet sitta i bilbarnstolen under flygbyten men det blir tungt att bära (om du inte har en paraplyvagn som bilbarnstolen passar till) och jag anser att det är säkrare ur smittosynpunkt i stora folksamlingar, att ha spädbarnet vänt inåt i bärsele. Jag har använt en bärsele under mina resor och det har varit mycket smidigt.

8). Blöjor och ombyten. Försök att beräkna hur mycket blöjor som går åt till resan för att ha med i handbagaget, men lägg alltid till fler än vad som behövs. Flygförseningar är vanliga och har man otur kan man råka ut för en försening där man missar anslutande flyg och nästa flyg kanske inte går förrän påföljande dag.  Då är det skönt att ha med extra blöjor så att man slipper jaga nya blöjor att köpa. Många skötbord på flygplatser och flygplan är inte så fräsha så ett bra tips är att ta med en liten mjuk skötbädd att ha i skötväskan som barnet kan ligga på. Här finns många fina skötväskor i alla former och färger, vissa av dem innehåller redan en mjuk skötbädd.

9) Kläder. Det kan vara rejält kyligt på flygplan och flygplatser. Se till att ha med varma innekläder till barnet då det blir kallt under resan. Spädbarn behöver en mössa på flygplanet för att hålla värmen.

10) Minimera handbagaget. Tänk igenom innehållet i ditt handbagage noga! Behöver du allting där? Du vill inte ha för tungt handbagage, speciellt inte om du har en liten bebis i bärsele. Efter en lång resa kommer det att kännas som om handbagaget väger bly!

11) Ihopfällbar paraplyvagn. Har du ett eller fler flygplatsbyten kommer det vara långt att gå. En ihopfällbar paraplyvagn får man ta med sig genom säkerhetskontrollen ända fram till gaten. Vagnen fälls ihop innan man går på planet och man får en liten lapp som kvitto på att den är lämnad där. Vid avstigning så brukar vagnen ligga utanför dörren till flygplanet så att barnet kan sättas i vagnen direkt vid ankomst. Detta är väldigt smidigt när man måste gå långt på flygplatsen.

12) Smarta mediciner. Jag rekommenderar att ta med näsdroppar och Alvedon eller liknande på flyget och ha dem lättillgängliga i handbagaget. Näsdropparna är bra att ha om barnet får ont i öronen vid tryckförändringar och det inte hjälper att äta något. Även bihålorna kan göra ont vid tryckförändringar så ge näsdroppar eller nässpray för att underlätta tryckutjämning om barnet klagar på smärta i ansiktet. Detta kan inträffa speciellt om barnet nyligen har varit förkylt. Alvedon är skönt att ha med ifall barnet blir febrigt på resan. Febernedsättande för små barn kan vara nog så svårt att lokalisera på en resa.

13) Val av sittplatser på flyget. Har du varit ute i god tid till incheckningen är det troligare att du kan få välja sittplats på flygplanet vid incheckning. Ofta kan du boka sittplats på flyget redan vid bokningen av resan på internet eller på en resebyrå. Med småbarn är det bäst att sitta vid gången och inte instängd vid fönstret. Man vill ogärna behöva störa medpassagerare för blöjbyten och annat som man måste syssla med som småbarnsförälder.

14) Mat. Lättast är det förstås att resa med ett spädbarn som ammas. Se då till att du som ammar äter ordentligt så att inte mjölken sinar. Tänk på att vara diskret när du ammar utomlands och på flygplatser. Att amma öppet är helt naturligt i Sverige men när du är utomlands måste du vara lite mer diskret. Använd amningskläder för att vara smidig vid amning. En tunn filt eller sarong är bra att ha med och lägga över axeln och bebisen då du måste amma i stora folksamlingar. 

Har man större småbarn med på resan så är det bra att ta med mellanmål som räddaren i nöden i vissa situationer. Russin, digestivekex, frukt, bröd etc kan göra under om barnet blir hungrigt i omöjliga situationer. Ta med pipmugg till barn som använder det för att förhindra spill ombord på planet. Avocado och pulvergröter är exempel på bra resemat för barn som just har börjat äta fast föda.  

15) Hygien. På resande fot utsätts barnet för ökade smittorisker. På en resa kan vara svårt att alltid tvätta händerna innan något stoppas i munnen så ta med tvättservetter och tvätta händerna på dig själv och barnet/barnen ofta. Ta inte med en flaska handsprit. Den kommer att beslagtas i säkerhetskontrollen.

16) Ont i öronen. Ge barnet något att äta under start och landning. Käkrörelser och sväljning underlättar tryckutjämning. Eftersom förkylning försvårar eller rentav omöjliggör tryckutjämning i öronen, överväg att ha barnet/barnen hemma eller hos släktingar istället för på dagis den närmsta tiden innan en lång resa.

17) Tänk ut en strategi. Ingen vill sitta i närheten av en trött 2-åring på ett flygplan som skriker och sparkar. Om du råkar ut för det här tänk på att ingen heller vill sitta i närheten av en förälder till samma två-åring som tappar tålamodet stup i kvarten. Försök att prata med ditt barn i största möjliga lugn och försök att avleda barnet till andra saker; läs, lek, gå i gången, sjung osv. Tänk ut en strategi hemma i lugn och ro vad du ska göra om barnet får vredesutbrott under flygningen eller bara skriker av trötthet. Om ingen strategi i hela världen fungerar utan ditt barn är så trött att det bara skriker, då kan du trösta dig med att han eller hon förhoppningsvis snart kommer att somna. Min son blir väldigt förbannad och arg när han är trött och han är uthållig som en gasell. Jag hade önskat att jag hade med mig små öronproppar till mina närmsta medpassagerare. Dessa finns att köpa på Apoteket.

18) Säkerhet. Det kan vara en sak att komma bort ifrån sitt barn i en affär hemma i Sverige. Det är en helt annan sak att tappa bort sitt barn på en flygplats någonstans i världen. Har du en vild 2-åring som helt plötsligt kan börja springa, så kan jag rekommendera en gåsele. Innan jag fick barn så tyckte jag att dessa påfund var löjliga, komiska och helt fel. Men efter att har gjort långresor på egen hand med en två-åring och en 5 månaders bebis, så måste jag ändra åsikt. Gåselen var räddaren i nöden för mig. Det skulle ha varit omöjligt för mig att springa ifatt min son på flygplatser när jag hade en 5 månaders i bärsele. Vissa säger att barn i gåsele är ett förskräckligt påfund, men nog är ett borttappat eller överkört barn väldigt mycket förskräckligare! Det finns barn i tvåårsåldern som bara springer utan att tänka på något annat än att springa.  Rätt eller fel med gåsele? Rätt anser jag, eftersom min son var en stor fara för sig själv i den åldern. Jag introducerade gåselen hemma och jag föreslog för min son att han skulle få vara en häst i selen som måste visa rätt väg. Det gick bra men under resans gång förvandlades han (enligt han själv) till en hund som gick snällt i koppel, men tyvärr ville slicka på allt han kom åt. Så gör ju hundar! Mindre trevligt och sonen blev sjuk två dagar senare!

19) Var ute i god tid. Varje småbarnsförälder vet att oförutsatta händelser händer allt som oftast och på resor är det inte läge att komma försent. Om du byter flyg så lokalisera din nya gate så snart du har kommit av planet. Det är bra att veta var den är och hur lång tid det tar att ta sig dit. Nästan alltid måste man gå igenom säkerhetskontrollen igen innan man kommer fram till den nya gaten. Vid säkerhetskontrollen kan det vara långa köer. Tänk på det när du kommer in i ankomsthallen med alla affärer och annat roligt. Spendera inte för mycket tid här eftersom din gate kan vara väldigt långt borta och ibland måste man till och med åka något slags fordon för att ta sig till en annan terminal på flygplatsen.

20) Val av sittplater på flygplatser. Vid långa väntetider tjänar man på att välja sittplats med omsorg på flygplater. Välj en plats så nära toaletter och/eller matställen som möjligt. Se också efter om det finns andra barnfamiljer som sitter och väntar.  Det är väldigt bra att sitta bredvid andra barn eftersom barn ofta hittar varandra och det kan göra att hela väntetiden går mycket snabbare.

21) Lita inte på service. Servicen för föräldrar med spädbarn varierar otroligt mellan olika flygbolag. Vissa flygbolag erbjuder en liggdel/resevagga att ha på golvet nära din sittplats. Detta har jag aldrig haft förmånen att få uppleva, trots att det stod i flygbolagets information att det skulle finnas där, utan förbokning. Mitt råd är att ringa och boka en resevagga om du vill ha det och få någon slags garanti på att det verkligen kommer att finnas där. Du kan inte heller lita på att du får ett separat bälte till spädbarnet i knät. Vissa flygbolag har det, andra inte. Om du reser med ett litet flygplan så är risken större att det inte finns bälten till spädbarn på flyget.

22) Sist men inte minst: Det finns få tillfällen som barn får ta in så mycket nya intryck som under en resa. Gör det bästa av det och ha roligt med ditt/dina barn!

Vill då läsa om en mardrömsresa med spädbarn, så kan du läsa mitt tidigare inlägg:

This entry was posted in Mina råd, På resande fot. Bookmark the permalink.

3 Responses to 22 råd – Så klarar du en lång flygresa med småbarn.

  1. Hittade in hit av en slump när jag surfade runt… Fin blogg och härligt hav! Vi har mycket större barn, men det där med förbereda dem genom att göra dem delaktiga inför en resa gäller även för dem. Vi pratar alltid mycket om resorna i förväg, tittar på kartor, hur vi ska resa osv. Det gör också upplevelsen av resan större för barnen tror jag!

  2. Carola says:

    Hej, kul att du hittade hit! Jag håller med angående förberedelserna. Resan börjar ju tidigare när man får vara med och se fram emot det roliga.

  3. Pingback: Best Cardio For Weight Loss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*