Palmblads-tak

Download PDF

En gammal metod att bygga tak består av att lägga palmblad omlott och på så vis skapa skydd för väder och vind. På engelska heter det “thatching” och jag tycker inte att det finns någon bra svensk översättning, men det som kommer närmast är “att halmtäcka”. Beroende på var i världen man bor så används lite olika material och naturligt på våra breddgrader är att använda palmblad.

Nu kan jag inte själv bygga ett sådant tak men jag har fått se hur man gör och även bott i byggnader med sådant tak. Man måste alltid börja nedifrån så att bladen ligger omlott så att vatten kan rinna av. Man lägger flera lager, lagom tätt så att taket torkar snabbt. Görs det rätt är det mycket hållbart och läcker inte.

Här syns en ny byggnad här på Bahamas som har fått tak av palmblad.

Ovanpå taket läggs nät så att allt hålls på plats.

Innertaket kan se ut så här och blir väldigt snyggt tycker jag.

I gångna tider var det en fattig mans tak men idag kan det lika gärna vara en rik man som bygger med palmblad.

Du kan läsa mer om “thathing” här.

This entry was posted in Bahamas - lite fakta och ganska mycket åsikter, hus i alla former och färger. Bookmark the permalink.

One Response to Palmblads-tak

  1. Moralmammans mor says:

    Det måste gå åt många palmblad till det här huset. Måste vara mysigt när det regnar och höra hur det smattrar mot taket. I Sverge är det väl i Skåne som halmtak används. I Norr är nog snön ett hinder.
    Häftigt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*