Om folks reaktioner

Download PDF

Om jag finge en peng för varje gång detta händer:

-Jasså, har ni flyttat till stan?
-Ja.
-Var har ni bott tidigare då?
-Bahamas.
-BAHAMAS!!!!!??????????? Herregud, vad gör ni här????????

Ja det kan man ju fråga sig eftersom folk i allmänhet vet att Bahamas har ett fantastiskt klimat och några av världens vackraste stränder. Ja, men sen då?

Faktum är att våra barn har levt i en bubbla. En bubbla av att alla känner alla, främlingar existerar i stort sett inte. Det finns ingen trafik. Kommer det någon golfbil så stannar den när man leker på gatan. Betalar för saker gör man när man kan. På ön har man kunnat köpa saker och komma tillbaka och betala senare. Restaurang-personal har också vetat exakt vad man vill ha och hur man vill ha det. Man behöver inte låsa saker eller dörrar, man litar på folk och saker försvinner inte för att någon annan tar det. Tappar man bort något så kommer det snart någon och knackar på dörren och lämnar tillbaka det, trots att det inte står namn i vad det nu var.

Reaktionen ifrån lokala invånare och vänner på Bahamas är en helt annan.
-Oj, vad bra att ni tar barnen härifrån! Spräck bubblan och låt dem komma ut i verkligheten!

Ärligt talat så tror jag det är sant. För att få normalt fungerande individer i en civilisation så behöver barnen komma bort ifrån ö-livet. Annars blir det liksom “Crocodile Dundee i stan”. Vår husläkare tyckte också att det var ett viktigt och bra beslut för oss att flytta till Sverige. De kommer däremot alltid ha möjligheten att kunna återvända eftersom de har Bahamanskt pass.

Någonstans så tror jag att närheten till naturen, havet och allt de har varit med om kommer att finnas i dem. Det finns ett uttryck som säger “You can remove the boy from the island, but you can never remove the island from the boy”

Jag tror att det ligger något i det.

Min dotter har idag tiggt till sig ett par rosa solglasögon med stjärnor på. När vi kom hem så sa hon att vi borde åka till stranden och sätta på oss bikini och hon skulle då sätta på sig sina nya solglasögon. Hmmmm, lilla vän… stranden finns här men det är KALLT!!! Det blir en ny upplevelse att stranden inte är tillgänglig året runt.

This entry was posted in Hemma i Sverige. Bookmark the permalink.

5 Responses to Om folks reaktioner

 1. Gabriella says:

  Bra beslut! Håller med till 100%. Och har man möjlighet så är det ju bästa man kan ge sina barn; att uppleva och lära i olika miljöer och länder.
  Kul att du är tillbaka på bloggen! Jag har saknat dig! Ska bli spännande att läsa om ert nya liv i Sverige!

 2. Anne-Marie says:

  Roligt att se dig på bloggen igen. 🙂 Kan tänka mig att Motala och Bahamas är två motpoler. Men också bra att se och lära sig olika saker för barnen. Att bo på en liten ö är ju något helt annat än att bo i en stad.
  Ser fram emot fortsatta Sverigeintryck!

 3. Monica Pizanias says:

  Ja, Motala är inget dumt ställe om man nu ska bo i Sverige. Vi bodde där i trettio år ungefär- barnen växte upp där.

  Här i Grekland har det ekonomiska klimatet hårdnat så pass att flera av mina svenska väninnor flyttat till Sverige med sina barn, och i några fall följer mannen med, även om en del har affär eller annan rörelse som man bara inte kan lämna. Det var med viss bitterhet de for, men alla jag pratat med finner att barnen anpassar sig snabbt och bra och fördelarna är totalt sett fler än nackdelarna.

  Som en av dem sa: nu ska jag jobba på i tio-femton år tills lillgrabben är flygfärdig, lagom till dess har jag jobbat ihop till pension som vore omöjligt i Grekland…då ska njag åka ner och må gott…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*