Naturligt bekämpningsmedel till grönsaker – Neem ört

Download PDF

Jag har köpt ett helt naturligt och ofarligt medel att spraya våra grönsaksplantor med för annars blir de uppätna av insekter. Medlet ifråga är fruktskalen ifrån en ört som heter Neem. Örten är väldigt användbar för olika hudåkommor och en rad andra saker. Man kan även koka te på bladen som används till alla möjliga hälsokurer. Det finns en hel affär här med Neem produkter och jag blev naturligtvis eld och lågor när jag insåg att man kunde använda växten till att hålla grönsakerna fria ifrån hugriga insekter.

Örten ifråga kommer ursprungligen ifrån Indien och har används i flera tusen år. De hade Neem växter i affären och jag var naturligtvis tvungen att köpa en. Den tål väldigt varmt klimat och behöver inte vattnas särskilt mycket. Den kommer att ge olivstora frukter som sedan kan användas att så nya plantor.

Så här ser påsen ut som jag köpte.

Man blandar de torra smulorna med vatten som får stå över natten och sedan silar man massan genom tex en gammal t-shirt och sedan sprayar man på växterna. Helt ofarligt och till och med hälsosamt. Myggor gillar inte heller Neem och inte min man heller, det luktar väldigt skumt.

Jag läste också på nätet att man ska låta sin oregano växa nära gurk-plantan, därför att det gillar inte skadedjur som äter gurkplanta.

Tänk vad mycket naturliga knep det finns.

Det sägs att Neem räddar massor av människoliv i fattiga länder eftersom det inte utgör ett hälsohot när bönder använder det och skördarna går inte förlorade till insekter.

HEJA NEEM!

This entry was posted in Miljö och hälsa, Mina råd, Trädgård och grönt. Bookmark the permalink.

3 Responses to Naturligt bekämpningsmedel till grönsaker – Neem ört

 1. Carola says:

  Ooups! Detta inlägg var en del av ett gammalt inlägg som jag råkade publicera när jag städade upp bland kategorierna. Nu låter jag det vara kvar här iallafall. Jag använder forfarande Neem till grönsakerna och det är en helt suverän ört.

 2. Victoria says:

  hahaha….. jag tänkte just skriva på kommentaren “Har du inte skrivit om Neem tidigare?”

  :0) <3

 3. Carola says:

  ha ha… du har huvudet på skaft du lilla detektiv! Inlägget var ifrån 2008. Här kommer man inte undan med nåt alltså! 😀 Kram på dej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*