Grönsakshandlaren Milo

Download PDF

Han sitter där, just där alla måste passera. På Front Street of Guana Cay. Mitt emot honom ligger Sea of Abaco med fiskebåtar och bryggor. Han sitter där varje dag, då vädret tillåter. Bara om det ösregnar eller stormar så har han packat ihop. Här kan man handla frukt och grönsaker men även nyfångad fisk, conch eller lobster om säsongen tillåter. Han är uppvuxen på ön och kan det mesta om allt och alla. Han har mycket att prata om, om man tar sig tid att lyssna. Hur mycket som är sant är en annan fråga och man får ta allt med en nypa salt. Men det här är ö-livs-skvaller på högsta nivå.

This entry was posted in Ö-liv. Bookmark the permalink.

10 Responses to Grönsakshandlaren Milo

 1. Anne-Marie says:

  Kan man odla mycket frukt och grönsaker på din ö? Minns att stor del av frukten och grönsakerna på Hawaii (the Big Island) kom från fastlandet. När Michael och jag bodde där förundrades vi av att en tropisk ö inte hade fler inhemska odlingar. Nyfångad fisk låter väldigt gott!

 2. Carola says:

  Ja, det är ungefär likadant här. Det mesta kommer ifrån större öar eller importerat. Vi har mycket dålig jord med mycket kalksten i jorden så det är svårt att odla något i stor skala. Det man alltid kan få tag på är lime, avokado (i säsong) sugarbananas och så kokosnötter förstås… 🙂

 3. Moralmammans mor says:

  Hoppas han kan hålla på med sina grönsaker. Han har nog inte tråkigt. Var det han som satt till vänster när man kom ner på gatan. Han hade väl också t-shirt till försäljning? Frän gubbe!

 4. Carola says:

  Visst var det han som satt där till vänster… 🙂 Han har några t-shirtar också ibland som har texten “it’s gooder on Guana”

 5. Tomas says:

  Låter som en bra sysselsättning i slutskedet…
  Generellt undrar jag om du upplever att det är dyrare att leva på ön (och kanske ännu dyrare än grannön för att Din ö är liten) än i exempelvis Sverige eller Florida??

 6. Carola says:

  Hej Tomas, visst är det dyrare att köpa mat här än i tex Florida. Men efter en tripp till Florida så inser jag att det finns andra saker som man lägger ut pengar och tid på. Bil-hyra och bensin är man ju beroende av i Florida, medan här kan man gott promenera eller cykla… I Florida spenderar man allt för mycket tid på väg någonstans medan här behöver man inte spendera så mycket tid (och pengar) på transporter. Att maten är dyr här är förståeligt, eftersom nästan allt måste importeras. På grannön Abaco, Marsh Harbor, kan man handla lite billigare mat, men då måste man lägga pengar på båt fram och tillbaka så det går nog ett ut.

  I Sverige är maten som man köper i affärerna definitivt mycket billigare jämfört med här.

 7. Tomas says:

  Tack.
  Skillnaderna i matkostnaderna är kanske i slutändan inte så avgörande? Skillnader i El och huspriser slår kanske mer???. Om man inte tänker jobba, rekommenderar du då kanske Abaco som kanske erbjuder bättre kommunikationer och utbud av aktiviteter och boende??

 8. Carola says:

  Ja visst är det större skillnader i el och huspriser om man jämför med Sverige. Var man ska bosätta sig beror förstås på vad man vill ha. Till Abaco hör många ytteröar, det är en sådan vi bor på. Staden på huvudön Abaco heter Marsh Harbor. Så när man talar om Abaco kan man antingen mena huvudön eller också så kan man mena alla öarna som geografiskt tillhör Abaco, även om det är flera olika små öar (Cays)

  Själv rekommenderar jag att bosätta sig på någon av ytteröarna eftersom livet här är mycket lugnare och trevligare än i Marsh Harbor. Vill man bo på huvudön så är Treasure Cay ett mycket trevligt alternativ. (Mina svenska vän har sitt hus i Treasure Cay ute till salu så är du intresserad, hör av dig.) Du kan också kolla in den här länken till deras hus.

 9. Tomas says:

  Topp.
  Vet inte om det beror på att jag surfar på min telefon i Beijing som gör att jag inte ser länken. (Är i Kina med fru och 5 utflugna barn (19-25 år). Vi valde mellan Bahamas och Kina som förra årets julklapp till dem, Kina blev det för att Bahamas lär de komma till ändå….när vi lyckas nå flyttmålet).

 10. Carola says:

  Vårt internet la av när jag skulle lägga in länken. Nu ska den finnas där. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*