En personlig sak till en öde ö

Download PDF

Vad skulle du ta med dig till en öde ö om du fick välja en sak?

Själv har jag aldrig övernattat på en helt öde ö (tack och lov), men jag har besökt ganska många (här på Bahamas och på Maldiverna) och jag funderade på det där idag på strandpromenaden. Vad skulle jag ta med mig? Allt går att hitta på stranden ändå! Jag lovar, allt går att hitta. Om vi nu skulle leka med tanken att jag faktiskt var på en öde ö idag (ja, jag såg faktiskt inte en människa så tanken var inte så långt borta) så kan jag berätta att jag direkt hittade diverse plast saker; muggar och dunkar att samla regnvatten i och sugrör fanns det gott om också om jag skulle vilja vara lite festlig i ödsligheten med mitt regnvatten.

Sedan hittade jag massor av rep. Tunna rep, grova rep, långa och korta rep, till och med en enorm tamp som var så tjock att den måste ha tillhört något stort fartyg.

Och diverse träbråte som skulle kunnat bli början till någon slags koja. En öde ö-koja. Bra, bra, koja vill jag ha.

Plastpåsar fanns det också gott om och med hjälp av dem och plastdunkar och havsvatten kan man göra en enkel avsaltnings-anordning i den stekande solen, det har jag nog sett på “Man vs Wild”. Ok, så nu har jag snart vatten och material till en öde ö-koja.

Sedan hittade jag ett kniv-fodral. Kniven var borta, det var synd, men ö-livet får väl inte vara serverat på silverfat heller. Jag sparar fodralet ifall jag hittar en kniv.

Där ligger också en hjälm. Den är säkert bra till någonting på en öde ö. Få se nu… jo, när jag ska akta mig för fallande kokosnötter eller när jag måste klättra i en palm, då kan jag vara rädd om mitt huvud. Säkert och bra. Lite sandig var den, men jag antar att sand kommer vara en del av min vardag på en öde ö.

Dagen till ära hittade jag också en kam, (jag skulle kunna hålla mig snygg i min ensamhet) en tandborste (urk!) och en surfingbräda. Tjohoo… inte nog med att jag kommer ha vatten och en koja att bo i, jag kommer att ha roligt också!

Ett stycke ifrån surfingbrädan ligger det en simfot. Va sjutton är den andra? Nu börjar jag bli kräsen, men jag antar att en är bättre än ingen när jag ska simma ut och harpunera fisk.

Så, vad ska man ta med sig när allt går att hitta? Allt detta hittade jag på en kort promenad, tänka sig då vad som kan hittas om man har hela dagarna att gå och leta. Som en parentes kan jag berätta att jag till och med har hittat bensin i plast-flaskor på stranden vid två olika tillfällen. Som jag sa: allt går att hitta!

Efter lite fundering bestämmer jag mig för att jag nog skulle ta med mig antingen en yxa eller ett myggnät. Inget av det har jag någonsin sett på stränderna (Hmm kanske för att en tappad yxa sjunker till botten och ett myggnät hinner trasas sönder i väder, vind och hav innan det når någon öde strand.) Nog för att ett myggnät inte hjälper mot de blodtörstande sandflugorna med det skulle hjälpa emot myggen iallafall. Svårt val det här… Yxa eller myggnät?

Jag väljer yxan för att jag inte har en aning om hur jag skulle få upp en kokosnöt utan en yxa.

Nu var det tur att jag slapp att önska mig en yxa, för jag kunde gå hem och äta maten i kylskåpet. Stranden ligger kvar i sin ödslighet – lite snyggare efter att jag har varit där.

This entry was posted in Ö-liv, Tankar och babbel. Bookmark the permalink.

3 Responses to En personlig sak till en öde ö

 1. Karin says:

  Kul inlägg!

  Jag skulle ta med mina barn. Man måste få ta med två, det går ju inte att välja vilket barn 🙂

 2. Marina says:

  Undrar vart den hjälmförsedde enbente surfaren tog vägen…

 3. Eva i Aten says:

  Bra gjort, Carola!
  Vilka konstiga grejer, tänker speciellt på den där hjälmen…undrar vad den varit med om!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*