Conch sallad och Conch cracking contest

Download PDF

En av de mest traditionella Bahamiska mat-rätterna är något som heter Conch sallad. En Conch är en slags stor snäcka som äts rå i sallad och används även till en rad andra rätter.

Själva snäckan är ganska lätt att fiska upp och som många andra läckerheter ifrån havet så har man fått införa regler för Conch-fisket för att skydda framtida bestånd.

På Bahamas kan man få Conch-sallad på så gott som varje lokal restaurang. På vissa ställen tillreds salladen framför ögonen på den som vill äta och man får njuta av lite Bahamansk mat-tradition medan man väntar.

För att få ut snäckan ur sitt skal måste man knacka ett hål i sidan på snäckan och sedan separera djuret ifrån skalet inifrån. Det är omöjligt att dra ut snäckan ifrån öppningen. Den lokala TV-kanalen har en “Conch Cracking Contest” där lokala tillagare får visa sina färdigheter i att få ur maten ur sitt skal. Vill du ta en titt så gör du det här: The Great Conch Race

Det finns många variationer av salladen och den kan vara allt ifrån mycket stark till mild och det finns även varianter i vilka ingredienser som används.

Eftersom snäck-skalet är mycket vackert så finns de ofta till försäljning. Vill man köpa en sådan snäcka till prydnad så ska man se till att man köper en med ett hål i sidan. Har snäckan inget hål i sidan betyder det att snäckan är fiskad endast för skalets skull. Man kan också ha tur och hitta en restaurang som ger bort snäck-skal gratis eftersom det ofta finns överflöd av conch-snäckskal där. Då får man förstås rengöra den själv.

På Bahamas är det vanligt att man ser conch-snäckskal som dekoration på trappsteg. Att sätta en snäcka på varje trappsteg ger ett typiskt Caribiskt intryck och gillas av många turister.

This entry was posted in Bahamas - lite fakta och ganska mycket åsikter, Djur och natur. Bookmark the permalink.

4 Responses to Conch sallad och Conch cracking contest

 1. Eva Henriksson says:

  Väldigt intressant att läsa om snäckorna.
  Så vackra var de också.
  Kram från eva i Tyresö

 2. Vad smakar det? Låter spännande 🙂 Tycker att det är jätte intressant att läsa om ert liv. Vilket/vilka språk pratar barnen? Hur gamla är de? Hoppas att det inte blåste så mycket och att båtresan gick bra. Mvh Anette

 3. Carola says:

  Hej Anette. Conch smakar inte så mycket när det inte är marinerat. När man gör salladen ska conchen ligga och dra i lime och ev lite “hot peppers” eller koriander eller vad man nu väljer så conchen smakar av det man marinerar med. Konsistensen är lite som Calamares fast lite hårdare.

  Jag pratar svenska med barnen (2 och 4 år) och de pratar svenska med mig. Maken pratar engelska med dem och de pratar engelska tillbaka. Det funkar ganska bra och svårast är det nog för mig för att jag måste vara konsekvent för att det ska fungera. När vi har någon annan engelsktalande med i konversationen (förutom maken) så pratar vi alla engelska. Sonen är väldigt duktig och kan skilja på språken nu.

  Hälsningar
  Carola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*