Caribbean spiny lobster

Download PDF

Låt mig presentera skalet av en Caribbean spiny lobster, eller Crawfish som de ofta kallas här. Dessa kräftdjur lever i Karibiska sjön, Mexikanska golfen och Atlanten.

Eftersom bilden ovan föreställer en död lobster så får man förställa sig de långa spröten som ska sticka ut där fram. De äter små krabbor, havsabborrar, snäckor och annat de kommer över på havets botten. De är nattliga djur som dagtid gömmer sig i hålor och grottor för att komma ut när det blir mörkt för att söka föda.

Lobster utgör 40% av Bahamas totala export. Det kommersiella värdet på säsongs-fångsten i hela regionen är cirka 20 miljoner dollar. Att äta lobster är en delikatess och fisket måste följa strikta regler för att skydda beståndet.

Stjärten ska vara över 14 centimeter.
Fiske-säsongen är 1 april – 31 juli.
Man får inte fånga honor som bär ägg.
För mer info om reglerna se här.

Själv föredrar jag att titta på dem när jag dyker och snorklar. De långa spröten används till skydd och på nattdyk kan man bli petad i huvudet av dem om man inte ser upp var man simmar.

Det kan vara lite sticksigt, det!

This entry was posted in Bahamas - lite fakta och ganska mycket åsikter, Djur och natur, Makro. Bookmark the permalink.

4 Responses to Caribbean spiny lobster

 1. Karin says:

  Jag anade att det skulle vara en krabba, snyggt fotat med de blå detaljerna!

  Åh vad jag skulle vilja bo där du bor. Älskar Västindien. Maken också. Fast han älskar tryggheten mest och vågar inte riktigt satsa på något nytt. Suck.

  /Karin

  • Carola says:

   Jag har några goda vänner som bor här under vintern och åker hem till Sverige under sommarhalvåret. Då får man ju det bästa av två världar 🙂

 2. Anne-Marie says:

  Vilken exotisk del av världen du bor i. Lobster finns överallt på litet finare restauranger här i USA. Inget jag vanligtvis beställer men visst är det gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*