Att vara trygg

Download PDF

Den största upplevelsen jag har i Sverige är att man oftast känner sig trygg i att inte behöva tänka på hotande katastrofer som kan döda människor och förstöra hus. Vi har ingen torka som dödar våra barn, vi har inga jordbävningar som raserar våra hus, vi har inga orkaner som svämmar över hela städer, vi har inga tornados som gör tännstickor av allt som kommer i vägen. På så sätt lever vi trygga i vårt avlånga land.

Något annat som är en trygghet i Sverige är att vi har identiteter och vi kan bevisa vilka vi är. Det är så självklart för oss att man kan göra det, att vi glömmer att en stor del av världens befolkning inte alls har möjligheten att skaffa sig en plastbricka där det står vem man är. Jag har en god vän ifrån Iran och han har berättat för mig om hur det var när han skulle fly ifrån Iran. Han var tvungen att gömma sig i ett hål i marken när regeringsmän kom och krävde att alla skulle lämna ifrån sig sina pass. Jag såg på nyheterna igår att flyktingar som kommer till Sverige måste kunna visa upp en godkänd identitetshandling (vilket låter högst rimligt i våra öron.) “Vet vi inte vem du är så får du inte komma hit” Problemet är bara att många som behöver fly inte har tillgång till västvärldens lyx i form av en identitet på en plastbricka.

Naturligtvis så måste vi skydda oss ifrån terrorister och andra brottslingar, men jag tänker att om man är terrorist eller annan brottsling så lär man ha kontakter och pengar att skaffa sig en falsk identitet ändå? Eller?

Jag brukar läsa Carinas blogg, hon bor i Dominikanska Republiken och hon beskriver människoöden i hennes vardag på ett oerhört gripande sätt.

Nu är det orkansäsong på Bahamas och övriga Karibien. Väderkartan ser ut så här idag och vi bor vid den gula pilen i den gula ringen. Vi hoppas att det inte kommer allt för mycket regn och översvämningar där maken befinner sig. Vi väntar och håller tummarna.

This entry was posted in Hemma i Sverige. Bookmark the permalink.

11 Responses to Att vara trygg

 1. SoF says:

  Bra skrivet Carola. Något som vi alla bör tänka på, då och då.
  Förmågan att känna tacksamhet över det vi har, är en väg till att göra oss lyckligare.

  Hoppas att ni fortsatt har fina dagar här “hemma” i Sverige!!

 2. Eva i Aten says:

  Verkligen läskigt att det kan vara lyx för många att ha en ID-handling! Du har helt rätt i att just det tänker man inte på…

 3. Katariina says:

  Ja håller med, bra skrivet! Vi svenska tar mycket för givet, både som privatpersoner och som land. Jag blir så less och besviken på vårt land som är ena riktiga paragrafryttare när det gäller flyktingar. Ibland undrar man vad det är för okänsliga människor som sitter och tar beslut i enskilda människors liv.

  Hoppas ni har fortsatt bra vistelse i Sverige.

 4. Pumita says:

  Skönt att komma hem till trygga Sverige när orkanerna sveper över Karibien! Önskar dig en fin fortsättning på semestern! 🙂

 5. Marina says:

  Det är ju precis så, vi tar väldigt mycket för givet och förstår väl inte riktigt hur bra vi har det!

 6. Carola says:

  Tack för alla era kommentarer. Det är just när man åker utomlands som man inser vad som finns i Sverige, stannar man hemma så blir man ofta hemmablind och då kan det största “problemet” bestå av vilka tapeter man ska välja till sitt vardagsrum…

 7. Victoria says:

  Älskar Carinas blogg. Tack för att du tipsade om den för länge sedan, för hon skriver helt fantastiskt. Kommer ihåg den första jag läste, den när hon varit hos frisören och sen fick plocka upp sina fördomar på gatan innan hon gick hem :0)

 8. Jo, nu får man vara vaken och alert. Jag känner att jag ÄR vaken och alert på ett annat sätt efter alla år utomlands, jag tar ingenting för givet. Det är en delvis hård insikt, men också nyttig.

  • Carola says:

   Jag håller med Carina, visst är det nyttigt och jag känner att jag blir en människa som är mer tacksam för det jag har. Precis som du säger så tar man ingenting för givet.

 9. Monica Pizanias says:

  Carola, jag har just läst ut en jättebra bok, som jag tror kan intressera dig! Tim Ecott: Neutral buoyancy, adventures in a liquid word. Om du inte har läst den kan jag skicka den till dig. Det handlar om dykandets utveckling och är mycket bra skriven, fakta och historia blandat med författarens egna erfarenheter. Ett långt kapitel handlar om dykning i undervattensgrottor i Bahamas. Om du vill ha den behöver jag en adress, sänd ett e-mail i så fall.
  Ha det fortsatt bra i Motala eller var ni nu är!
  Monica

  • Carola says:

   Hej Monica,
   Tack snälla du det var verkligen gulligt av dig. Jag var tvungen att ringa maken för titeln lät mycket bekant. Det visar sig att boken står hemma i vår bokhylla på Bahamas och maken har läst den men inte jag. Han säger som du att det var en mycket bra bok. Så du behöver inte skicka den men jag tackar och bugar för erbjudantet 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*